Athene

Athene

Athene, maar dat weet je natuurlijk, is de hoofdstad van Griekenland, één van de allergrootste steden in geheel Europa, en is een stad met een lange en rijke geschiedenis. Veel mensen die een stedentrip Griekenland boeken, kiezen voor een last minute stedentrip. Hierbij is Athene vaak favoriet. en zegt wel, dat Athene het echte centrum van de wereld is. Het centrum van de Olympische spelen, het cultuurcentrum van de wereld, en de plek waar de democratie werd uitgevonden.

Of dat alles waar is, dat kan je het beste zelf eens gaan bekijken. Maar neem dan wel wat tijd mee, want in een korte stedentrip, van een paar dagen, kan je nog niet een kwart bekijken van alles dat de stad Athene zo indrukwekkend maakt.

Athene is een oude stad

Athene is een oude stad. Het is één van de weinige steden, waar iedereen op school tijdens geschiedenislessen over gehoord heeft.
Het is de bakermat van de democratie en de moderne manier van leven. Hier is de beschaving in Europa uitgevonden.
En dat kan je vandaag de dag nog steeds zien, want hoog boven Athene staat de Akropolis, een indrukwekkende tafelberg, waar tal van tempels en bezienswaardigheden staan.
Een tafelberg, die het kenmerk van de stad is, en waar je haast niet omheen kunt, want vanuit nagenoeg iedere straat van Athene, kan je de Akropolis boven de stad zien staan.
Maar dat is natuurlijk lang niet alles wat deze stad te bieden heeft!

Welk type vakantie boek jij?

Athene is een stad, die voor verschillende soorten vakanties geschikt is. Een last minute zonvakantie, een cultuurvakantie, een strandvakantie of een stedentrip.
Voordeel is ook, en dus heel wat anders dan we altijd van de Griekse samenleving denken, dat de stad erg goed ontsloten is door het openbaar vervoer.Zo kan je alle delen van de stad makkelijk bezoeken, alle bezienswaardigheden gaan bekijken, hoewel je vanzelfsprekend ook af en toe het allerbeste een stukje kunt gaan wandelen, want dan zie je alles nog beter.

Musea

Athene is ook de stad van de talloze musea. Dat komt natuurlijk vooral door de vele opgravingen die er in het verleden, en ook nu nog, in de stad werden en worden gedaan.Zo werden bijvoorbeeld tijdens de aanleg van het metronetwerk, maar liefst 50.000 voorwerpen gevonden. En hiervoor hoef je niet eens naar een museum.
Het grootste gedeelte van de vondsten staan namelijk tentoongesteld in verschillende metrostations, en dus kan een ritje met de metro in Athene je al veel cultuur opleveren.Wat je moet gaan bekijken in Athene, dat is in ieder geval heel veel. Te veel om hier allemaal op te gaan noemen. Een kleine selectie dus…
Natuurlijk de Akropolis, met het Parthenon en het bijbehorende museum.Het Dionysos amfitheater, uit de 4e eeuw voor Christis. Destijds konden 17.000 toeschouwers hier de voorstellingen volgen. Ook het Herodeon, waar in de zomer het Athene festival wordt gehouden, de tempel Athena Nike, Areios Pargos, en de Pnyx, moet je zeker gaan bekijken. En dan de verschillende musea, en dat zijn er nogal wat. Ga in ieder geval naar het Acropolis museum, en het nationaal archeologisch museum.
Ook leuk, het nationale portrettenmuseum, het stadsmuseum, het historische en volkenkundige museum, het theatermuseum, museum Vorres, het museum van Griekse volkskunst, museum kunst der Cycladen, het Byzantijnse museum, en het oorlogsmuseum.
En dat is slechts een selectie, waardoor je maar weer ziet dat een paar dagen Athene veel te kort is.

Kerken en Kathedralen

Overigens, de stad herbergt ook diverse kerken en kathedralen, zoals de kleine Byzantijnse kerk Kapnikarea, en de Metropolis kathedraal uit de 12e eeuw.En zo kan je weken vullen, waarbij je iedere dag weer wat anders kunt gaan bekijken, maar dat is natuurlijk nog lang niet alles.
Athene is bijvoorbeeld ook het politieke centrum van Griekenland, heeft erg leuke winkeltjes, in diverse delen van de stad, en staat nog om twee andere dingen bekend.
Eten en drinken. Nu doen alle Grieken dat erg graag, maar vooral de inwoners van Athene.
Er zijn dan ook talloze tavernes, pubs en dergelijke, en over het algemeen zijn de restaurants erg goed, en serveren doorgaans typische Griekse specialiteiten, waarbij ook veel vis gegeten wordt.