Aegina

Aegina

Aegina ligt niet ver van de Griekse hoofdstad Athene, en is een klein eilandje, dat ideaal is als weekendbestemming vanuit de hoofdstad.

Het maakt onderdeel uit van de Argosarondische eilandengroep in de Saronische Golf. Vanuit de haven van Pireaus varen dagelijks veerboten naar het eiland. Vooral de inwoners van Athene gebruiken Aegina als weekendbestemming, of gewoon om er een daagje tussenuit te gaan en te genieten van de rust. Ondanks dat het eiland klein in afmetingen is, in totaal slechts 85 vierkante kilometer, tref je er bergen aan waarvan Oros met 532 de hoogste piek heeft. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomermaanden rond de dertig graden.

Bezienswaardigheden op Aegina

Tempel van Aegina
Eén van de meest bekende archeologische bezienswaardigheden op Aegina is de tempel van Aifa, op zo’n 4 kilometer van de badplaats Agia Marina, en ligt midden in een naaldbos. De tempel is gebouwd rond 500 voor Christus en de mythe vertelt ons dat de dochter van de god Zeus, Aphaia genaamd, moest vluchten van het bekende eiland Kreta omdat Koning Minoas verliefd op haar was.  Hij had zijn zinnen er op gezet haar te veroveren. Omdat Aphaia hier niet van gediend was en geenszins van plan was zijn vrouw te worden, sprong zij in zee. Lokale vissers troffen haar daar aan en brachten Aphaia naar Aegina.

365 kerkjes in Palea Chora
In vroeger tijden waren de wateren in dit gebied het domein van piraten. De bewoners van Aegina kozen uit veiligheidsoverwegingen er dan voor ook om niet dicht aan de kust te gaan wonen, maar bouwden hun huizen in hoge gelegen gebieden. De oude stad Palea Chora is hier een goed voorbeeld van. Het ligt op een heuvel, niet ver van de Heilige Nectarios klooster. Tot aan de 19e eeuw was Palea Chora de hoofdstad van Aegina. De legendes willen ons doen geloven dat hier ooit 365 kerkjes stonden, één kerk voor elke dag van het jaar. Het gebied is ideaal voor het maken van wandelingen.

Picknicken in de stilte van Moni
Op slechts enkele minuten varen vanaf het haventje Perdika ligt het eilandje Moni. Het is een onbewoond eiland en zeer geliefd bij mensen die er een dagje tussen uit willen voor rust, en het maken van wandelingen. Het is een beschermd natuurgebied waar herten, pauwen, en wilde geiten los rondlopen. Neem een goed gevulde picknickmand mee want het eiland biedt vele rustieke plekken waar je in de schaduw van pijnbomen kan genieten van de natuur en de stilte.