Karparthos

Karparthos

Karparthos is ruig in het noorden, groen in het zuiden.
Voor schilderachtige dorpjes en een bergachtig gebied ben je aan het juiste adres op het eiland Karparthos dat onderdeel uitmaakt van de eilandengroep Dodekanesos.

Het is op één na grootste eiland van deze groep en ligt in het zuidoosten van de Egeïsche Zee, tussen Kreta en Rhodos in. Er wonen zo’n 6.000 mensen op Karpathos en ruim de helft hiervan woon in de stad Pigidia. Het noorden van het eiland is vrij ruig en onherbergzaam, terwijl het zuiden veel groener is met veel olijfbomen. Deze twee verschillende gebieden worden gescheiden door het Latos gebergte waarvan Kali Limni de hoogste top heeft.

Schitterende vergezichten
Het klimaat van Karpathos is net als de omliggende eilanden typisch mediterraans met hete zomers en milde winters. In de zomer regent het niet vaak waardoor het ideaal is voor een strandvakantie en het maken van wandelingen door de schitterende natuur. Tijdens het wandelen kom je veel rotsen tegen die vlak aan zee liggen en van waaruit je van de meest schitterden vergezichten kan genieten. Opmerkelijk aan Karpathos is dat de inwoners er meer welvarend zijn dan in veel andere Griekse gebieden. Dat komt omdat veel mensen vroeger naar Amerika zijn geëmigreerd en nu met hun dollars terug komen.

Boulevard aan rustieke haven
De hoofdstad Pigidia, ook wel Karpathos stad genoemd, is een leuke plaats om een hele dag door te brengen of om als basis voor een langere vakantie te hebben. Het heeft een boulevard met vele restaurantjes waar iedere dag de visvangst van die dag wordt geserveerd, maar waar je ook andere lokale, en meer typische Griekse gerechten kan bestellen. De boulevard ligt aan de rustieke haven van de stad met veel vissersbootjes. De omgeving herbergt vele kleine baaitjes waar je mooie wandelingen kan maken, of gewoon een dag aan het strand en in het heerlijke warme kristalheldere water kan doorbrengen.

Onwereldse contrasten
Voor mooie zandstranden ben je ook aan het juiste adres op Karpathos. Het mooiste strand is Apella Beach. Om dit prachtige zandstrand goed in beeld te krijgen kun je het beste een wandeling naar de bovengelegen rotsen maken van waar je een adembenemend uitzicht hebt. De combinatie van het kraakheldere water, de blauwe luchten en de groene naaldbomen geeft een bijna onwerelds contrast. Vanaf Pigidia is het ongeveer 20 kilometer naar dit strand. Je kan er ook met de boot naar af reizen, wat op zich een ware belevenis is.