Amorgos

Amorgos

Amorgos is een langgerekt eiland dat voornamelijk bestaat uit hoge bergen en zeer steile rotswanden. Het hoogste punt is 821 meter.

Het gebied is vrij dun bevolkt, er wonen zo’n 2.000 mensen. Amorgos ligt in de Egeïsche Zee, wat onderdeel uitmaakt van de eilandengroep de Cycladen. Het klimaat in dit gebied wordt sterk beïnvloed door de omringende zee en telt weinig neerslag. De temperaturen bereiken in de zomermaanden waarden van ruim boven de dertig graden en kan daarom vaak zeer heet zijn. Als je van wandelen houdt is, het eiland dan ook het beste in het voor jaar of najaar te bezoeken.

Bezienswaardig op Amorgis

Klooster Panagia Chozoviotissa
Een plek die je bezocht moet hebben als je naar Amorgos afreist is, het klooster Panagia Chozoviotissa. Het wordt in de Griekse volksmond ook wel het klooster van de trappen genoemd, en is zeer geliefd bij fotografen van over de hele wereld. Dit komt omdat het klooster tegen de rotswand is gebouwd en er als het ware tegenaan geplakt lijkt te zijn. Het klooster is volledig witgekalkt. In de nabije omgeving kun je heerlijk wandelingen maken en er zijn veel plekken die een uitgelezen kans bieden om te genieten van de meest prachtige vergezichten over de Egeïsche Zee.

Wit gekalkte huisjes
De hoofdstad Chora ligt in het midden van het eiland. Het van oorsprong Byzantijnse stadje is maar heel klein en telt niet meer dan 400 inwoners. Net als vele plekken op het eiland is het zeer fotogeniek wat in grote mate komt doordat alle huisjes spierwit zijn gekalkt. In combinatie met de diep blauwe zee en de vaak strak blauwe luchten staat dit garant voor foto’s die niet zouden misstaan in exclusieve reisgidsen. Naast de natuur zijn er in Chora een aantal Byzantijnse kerken te bezichtigen die eveneens wit zijn gekalkt. Je treft er tevens een archeologisch museum aan.

Wandelen door de ruige natuur
Amorgos biedt liefhebbers van rust een ideale vakantie waar je de dagen voornamelijk wandelend door de ruige natuur zal doorbrengen. Aan het eind van de dag is er in de nabijheid van je hotel altijd wel een traditioneel restaurantje te vinden waar de verse vis van die dag naar keuze wordt bereid. Op veel regen hoef je hier niet te rekenen. Er valt slechts 350 millimeter aan regen per jaar. Er zijn een aantal zeer kleine eilanden in de nabije omgeving van het schiereiland die met een ferry te bezoeken zijn.