Chalkidiki

Chalkidiki

Chalkidiki, een schiereiland, ligt niet ver ten zuiden van de stad Thessaloniki en heeft de vorm die nog het meest lijkt op een hand met drie vingers.

Dit zijn ieder op hun beurt weer kleine schiereilanden die de namen Kassandra, Sithonia en Ayian Oros dragen.

In totaal wonen hier 100.000 mensen die de beschikking hebben over een kustlengte van meer dan 500 kilometer, met honderden kleine, en grote zandstranden aan kristalhelder warm water.

Vanaf het vroege voorjaar tot het begin van de herfst is deze regio zeer geschikt voor een rust- en strand vakantie. Het zeewater loopt op tot zo’n 25 graden en de dagtemperatuur in de zomer lig rond de 30 graden.

Leuke dingen zien op Chalkidiki

Tapijten van schapenwol in Arnea
Over het geheel schiereiland kun je mooie wandelingen maken door onder beboste gebieden maar ook uitstapjes maken naar hoge punten vlak aan zee wat spectaculaire uitzichten oplevert. In de ‘handplam’ tref je de hoogste bergtoppen aan waarvan Cholomondos gebergte met 1.165 meter het hoogste is. Hier ligt tevens de hoofdstad Poligyros en telt 7.000 inwoners. Het plaatsje Arnea is met 2.500 kleiner maar heeft fraaie, statige woningen uit de 19e eeuw, en schilderachtige pleinen waar elke woensdag een markt is. Arnea is voornamelijk bekend door de van schapenwol gemaakte tapijten.

Naaldbomen die groeien tot aan het strand
Voor liefhebbers van rust en ruimte is de oostkust een ideaal gebied om te bezoeken. Het is er een stuk minder georganiseerd met kleine badplaatsen waar je vooral het oude leven nog herkent en als het ware kan proeven. Je treft er zowel kiezelstranden als prachtige zandstranden aan. De natuur is op de meeste plaatsen ongerept. Op sommige plekken groeien de naaldbossen tot aan het strand. Je zal in dit gebied weinig toeristen uit Europa aantreffen, de meeste bezoekers aan dit gebied komen uit Griekenland zelf.

Van oudsher verboden voor vrouwen
In dit bijzondere mooie landschap van naaldbossen, zandstranden en kristalhelder water zijn ook verschillende kloosters te vinden. Athos is zeker de moeite van een bezoek waard en wordt ook wel het heilige land genoemd. De Grieken noemen het ‘ De Heilige Berg’. Het is een schiereiland van zo’n 50 kilometer lang en er wonen ongeveer 2.000 monniken. Van oudsher is dit gebied verboden voor vrouwen. Om deze reden kunnen de kloosters niet van binnen worden bezocht maar slechts op afstand worden bezichtigd. In totaal staan er 20 kloosters van de Grieks Orthodoxe kerk.