Cycladen

Cycladen

Cycladen, een Griekse eilandengroep. Daarnaast zijn de Cycladen een departement in de Egeìsche Zee. Maar dit is tegenwoordig niet meer het geval.

Ermoupoli is de hoofdstad van de Cycladen en deze stad ligt op het eiland Syros. De Cycladen zijn cirkelcvormig. Ze liggen allemaal om Delois. Delois is een van de meest belangrijke heiligdommen in de Griekse oudheid.

Cycladiche kunst
Naast dat de Cycladen bekend staan om de cirkelvormige vorm die zij aannemen staan de Cycladen ook bekend om de kunst. Er warden namelijk kleine witte beeldjes gemaakt op de Cycladen. Deze warden gemaakt van marmer en werden in 4000 en 1100 voor Christus geproduceerd. Deze beeldjes hadden allemaal geen gelaat, ze hadden alleen een neus. Bijna alle beeldjes waren in de vorm van een vrouw gemaakt. Dit is een opvallend detail aan deze beeldjes. De beeldjes werden voornamelijk gebruikt als afgodenbeeldjes. Ze werden dan in de graftombes geplaatst. Maar nu worden deze beeldjes echt gezien als kunst van de Cycladen. Op dit moment worden ze nog steeds gemaakt en in grote getalen verkocht aan toeristen.

Maatschappij van de Cycladen

De maastchappij is altijd erg welvarend geweest op de Cycladen. Dit kwam omdat het merendeel van de bewoners van deze eilandengroep zeelui waren. Zij bedreven veel handel en zorgden voor veel welvaart op de cirkelvormige eilandengroep. Het ging op de Cycladen vooral om een agrarische maatschappij. Vroeger werden de bewoners van de Cycladen Leiegers genoemd.

Eilanden van de Cycladen
De Cycladen bestaan uit heel erg veel eilanden. Je hebt de Noordelijke, Westelijke, Centrale, Kleine en Zuidelijke Cycladen. Dit zijn allemaal eilandengroepen op zich welke samen de Cycladen vormen.

  • Noordelijke Cycladen: Andros, Tinos, Syros, Gyaros, Rinia, Delos en Mikonos.
  • Westelijke Cycladen: Kea, Kithnos, Kimolos, Melos, Antimilos, Serifos, Sifnos en Pollegos.
  • Centrale Cycladen: Despotiko, Antiparos, Paros, Naxos en Amorgos.
  • Kleine Cycladen: Iraklia, Schinousa, Koefonisia, Keros en Donousa.
  • Zuidelijke Cycladen: Folegandros, Sikinos, Ios, Thirasia, Anafi, Santorini en Christiana.

Gyaros
Gyaros is één van de onbewoonde eilanden van de Cycladen. Het hoort tot de Noordelijke Cycladen. Het gekke hiervan is wel dat Gyaros in het westelijke deel van de Egeìsche Zee ligt. Het eiland hoort bij Griekenland. Het eiland is heel erg klein en heeft maar een oppervlakte van 23 km2. Gyaros is een tijdje een gevangeniseiland geweest. Dit was tussen 1948 en 1974. Ook in de Romeinse tijd werden mensen naar Gyaros verbannen. Maar tegenwoordig is het alleen onbewoond.