Chania

Chania

Chania, de tweede stad van het eiland, ligt in het noordwesten van Kreta. Een redelijk grote stad, met meer dan 70.000 inwoners.

De naam Chania komt oorspronkelijk uit het Venetiaans, waar de stad vroeger La Canea genoemd werd.

Het is dan ook best wel logisch, dat het oudste gedeelte van Chania te vinden is rond de Venetiaanse haven.

Het nieuwe gedeelte van de stad, ligt om het oudste gedeelte heen, met het Platia 1866 plein als centrum.

Chania wordt vaak de diamant van Kreta genoemd, en dat komt voornamelijk vanwege de unieke combinatie van oudheid en het moderne, en vooral hoe al dit moois gecombineerd wordt.

Het mooie aan Chania

De schilderachtige Venetiaanse haven, met de Venetiaanse vuurtoren uit de 15e eeuw, is toch wel één van de grootste bezienswaardigheden in Chania, en ook een heerlijk plekje om simpelweg te genieten.

Van de boten, van het water, de prachtige gebouwen, en natuurlijk van de terrasjes, lekker eten en typisch Griekse drankjes.

Venetiaanse VuurtorenWil je Chania echt ontdekken, dan kan je het beste een wandeling maken door de stad. Dan ontdek je de mooiste plekjes in deze toch al indrukwekkende stad, en er zijn verschillende wandelingen mogelijk.

Naast de Venetiaanse haven heeft Chania bovendien nog veel meer moois te bieden, zoals de Firkaburcht uit 1629, waarvan een gedeelte gebruikt wordt als openlucht theater, het Byzantijnse museum, en het Maritieme museum.

Ook de wijken rond de Venetiaanse haven, hebben bijzondere plekjes te bieden.

Rond 20 mei, wordt ieder jaar in Chania de slag om Kreta herdacht, en het stedelijk festival wordt doorgaans gehouden in de maanden juli en augustus, met concerten, therater en diverse tentoonstellingen.

Het traditonele Agios Ioannis wordt ieder jaar op 7 oktober gehouden in het Gouvernetklooster, met folkloristische optredens, maar ook met lekker eten, en veel wijn.