Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia, het grootste eiland in de Ionische archipel, is een eiland van tegenstellingen. Maar, door deze tegenstellingen is het eiland ook erg mooi.

Kefalonia staat, naast de vele toeristen, vooral bekend om de goede witte en rode wijnen, de honing, en de Myrzithra, een witte kaas, die ook weer goed bij de lokale wijnen past.

Het eiland, dat soms ook wel Cephalonia of Kefallinia genoemd wordt, is één van de weinige eilanden ter wereld, waar een gedeelte van het zeewater onder Kefalonia door stroomt. Het zeewater verdwijnt met duizenden liters in een scheur in de aarde, en nog niet zo lang geleden werd pas ontdekt dat het hier onder het eiland doorgaat, naar de andere kant.

Magisch Kefalonia

Kefalonia wordt vaak door toeristen als een magisch eiland ervaren, en daar draagt de prachtige natuur ook een steentje aan bij, naast natuurlijk de prachtige kusten en stranden. Het echte Griekenland wordt wel gezegd.

Het hoogste punt is de berg Enos, van 1628 meter hoogte, en de berg is ook meteen het hoogste punt in de Ionische archipel.

Het gebied, waar ook veel naaldbomen staan, is een nationaal park. Kenmerkend is de unieke boomsoort Abies Cephalonia, een dennensoort.

Ook kenmerkend voor Kefalonia is de bergketen aan de oostkust, Kokkini Rachi, met een piek van ruim 1 kilometer hoogte.

Argostoli, de hoofdstad van Kefalonia, is een moderne stad, waar toch ook veel oudheid nog te bewonderen valt. De stad ligt overigens aan een buitengewoon mooie baai, en als je hier bent moet je zeker het archeologische museum bezoeken, met vondsten uit diverse opgravingen, waar je aan kunt zien dat het eiland al erg lang bewoond wordt, en een rijke geschiedenis heeft.

Boot op waterWat je ook zeker moet gaan bekijken als je op Kefalonia bent, is Melissani, een ondergronds meer met prachtig blauw water. Het meer komt soms ietwat spookachtig over, temeer omdat een deel van het plafond is ingestort.

Ook de druipsteengrooten van Drogarati zijn een prachtig uitstapje, vooral omdat de grote rotskamer vol hangt met Stalagmieten. Hier vinden met enige regelmaat concerten plaats.

Andere bezienswaardigheden zijn Agios Andrea, de oude hoofstad van Kefalonia, en de badplaats Assos met een uit de 16e eeuw stammend Venetiaans Kastro.

Naast deze mooie uitstapjes, heeft Kefalonia nog iets te bieden, en dat zijn natuurlijk de prachtige stranden, waarvan de bekendst ePetania Beach en het strand van Myrtos zijn.

Hier kan je heerlijk genieten van zand, zon en de zee, en diverse watersporten worden aangeboden, naast diverse mogelijkheden om wat te eten of te drinken.