Delphi

Delphi

Delphi is één van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in Griekenland, die direct in verband gebracht kan worden met de oude Griekse beschaving, en die wordt genoemd in diverse sagen en mythen over de Griekse oorlogen, de goden en natuurlijk de Griekse helden.

Hier ging je vroeger heen,als je het Orakel van Delphi om raad wilde vagen, wilde weten wat de juiste beslissing zou zijn, of als je de toekomst wilde weten.

Vaak gaf het Orakel van Delphi, de priesteres, een cryptisch omschreven antwoord, waar natuurlijk de vrager datgene in kon vinden, wat hem of haar het beste uitkwam.

Misschien heb je de film 300 gezien, die natuurlijk gebaseerd is op het verhaal over de 300 soldaten uit Sparta, die het meer dan een miljoen man tellende leger van de Perzen lange tijd wisten tegen te houden.

De koning van Sparta, liet vooraf het Orakel in Delphi vragen of het wijs was om de strijd met het grote leger van de Perzen aan te gaan. Het Orakel gaf natuurlijk aan dat dit tot dood en verderf zou leiden.

Maar de overmacht van de Perzen was natuurlijk zo enorm groot, dat de 300 soldaten van Sparta, het vroeg of later altijd zouden hebben verloren. Dit had toendertijd waarschijnlijk ook ieder ander kunnen zien.

Het Orakel van Delphi

Inmiddels neemt men aan, dat door de dampen, die bij de tempel in Delphi uit de grond komen, de priesteres in een soort trance werd gebracht, waardoor ze haar voorspellingen kon doen.

Dat maakt de ruïnes in Delphi natuurlijk niet minder indrukwekkend.

Ook door de wetenschap, dat hier de Griekse geschiedenis zich toch voor een belangrijk deel heeft afgespeeld.

Niet alleen het oude heiligdom, met de tempel en andere overblijfselen, is toch wel erg bijzonder om te bekijken, ook het omliggende landschap is prachtig, temeer omdat de tempels, theaters, en andere ruïnes tegen de berghelling zijn gebouwd.

Het is een mytische bezienswaardigheid, die tot op zekere hoogte nog steeds erg mysterieus is.

Je kunt de ruïnes en opgravingen rustig bekijken, zoals de tempel van Apollo, uit de 4e eeuw voor Christus, wat het eigenlijke centrum van de waarzeggerij was in het oude Griekenland, de Tholos van Athena Pronala, de ronde tempel, de herdenkingskapel, en natuurlijk het archeologische museum van Delhi, waar je nog meer te weten kunt komen over de geschiedenis van Delphi en het Orakel.

Delphi kan je dagelijks bezoeken van 8 uur ’s morgens, tot 3 uur ’s middags, en je moet er entree betalen. De opbrengst komt natuurlijk ten goede van het behoud van de ruïnes.