Akropolis

Akropolis

De Akropolis is de tafelberg van 156 meter hoog, die boven de Griekse hoofdstad Athene staat, met onder andere de prachtige en oude Griekse tempel.

Eén van de belangrijkste kenmerken van het oude Griekenland, en van de moderne stad Athene.

De meeste toeristen denken dat de Akropolis de tempel op de tafelberg is, maar dit is het Parthenon, het belangrijskte heiligdom voor de Griekse godin Athena Parthenos, wat zoveel wil zeggen als de maagd.

De tempel werd gebouwd in de vijfde eeuw voor Christus, vormt het absolute hoogtepunt van de Atheense bouwkunst, en was niet alleen het belangrijkste heiligdom voor Athena, maar kenmerkte ook de hegemonie van de stadstaat Athene.

En dat vooral na de Perzische oorlogen. In deze oorlogen, waarin uiteindelijk de Perzen werden teruggedrongen, liet Athene zien dat het absoluut de sterkste staat was, onder de Griekse staten.

Werelderfgoed Akropolis

Omdat de Akropolis is stuk belangrijk en cultureel erfgoed is, niet alleen voor de Grieken, maar voor de gehele wereld, hier is eigenlijk onze moderne en vrije samenleving geboren, heeft de UNESCO de Akropolis uitgeroepen tot werelderfgoed.

Op deze tafelberg, is nog veel meer te zien, dan alleen het Parthenon.

Zo zijn hier onder andere te bewonderen, het Parthenon, de oude tempel van Athena, het Erechtheon, een standbeeld van Athena Promachos, de Nikètempel, Arrephorion, het Altaar van Athena Polias, het heiligdom van Zeus Polieus, de Stoa van Eumenes, de tempel van Dionysos, en ga zo maar door.

Welhaast nergens in Griekenland kan je bovendien op een zo relatief klein stukje, zoveel zien en te weten komen, over het oude Griekenland, en de stadstaat Athene in het bijzonder.

De vele bezienswaardigeheden zijn natuurlijk allen al een paar jaartjes oud, en het komt dan ook regelmatig voor dat bijvoorbeeld het Parthenon in de stijgers staat.

Helaas als je net op dat moment de Akropolis wilt bezoeken, maar dit gaat niet anders. Er zijn eigenlijk constant restauraties nodig.

Ook het Akropolis museum, dat recentelijk geheel vernieuwd is, moet je gewoon gaan bekijken als je in Athene bent.

Een prachtig complex, met veel bezienswaardigheden.

De Akropolis is normaliter dagelijks geopend van 08:00 uur tot zonsondergang in de zomer. In de winter sluit de Akropolis om 19:00 uur.

De entree is overigens niet gratis, maar de opbrengsten worden voornamelijk gebruikt voor verdere restauraties.

One thought to “Akropolis”

Reacties zijn gesloten.