Epirus

Epirus

Epirus heeft een landklimaat met mildere temperaturen aan de kust, en ligt in het noordwesten van Griekenland, tegen de grens van Albanië.

Een bergachtige district. Het grenst tevens aan het Griekse departement Macedonië, niet het land, en in het zuidwesten ligt de Ionische Zee. Klimatologisch gezien geeft Epirus voor een groot deel een landklimaat, wat betekent dat de winters er koel kunnen zijn met zelfs vorst in de hoger gelegen gebieden. De zomers vaak heet en droog. Aan de kust kan het doorgaans een stuk minder heet zijn door de wind die vanaf zee het gebied binnenkomt.

Ruige natuur met veel bossen in Epirus

Door de ligging zijn er verschillende manieren om het gebied binnen te komen. Zo kun je er per boot heen reizen vanuit onder meer Italië, Kroatië en het Griekse eiland Corfu. Vanuit Nederland is de beste manier om er te komen per vliegtuig, via de hoofdstad Athene. In de zomer zijn er voor enkele maanden in het hoogseizoen charters die rechtsreeks naar Ioannina vliegen. Het achterland van Epirus bestaat uit bergen met her en der kristalheldere meren. Het is er zeer groen met veel bossen en olijfbomen. De kust is rijk bezaaid met kleine baaien die bestaan uit kiezel- of zandstranden.

Schilderachtige valleien tussen hoge bergtoppen
Epirus leent zich uitstekend voor het maken van trektochten en wandelingen. Het meest noordwestelijke departement van dit gebied is Thesprotia. Er wonen ongeveer 46.000 mensen, voornamelijk ouderen. Jongeren trekken veelal het gebied uit naar de meer drukke gebieden en de grote steden zoals Athene. Thesprotia is zeer bergachtig, ruim 94% bestaat uit heuvels en bergen en je treft er drie bergketens aan. De hoogste top is die van de berg Korila en is 1,658 meter hoog. Tussen de vele toppen zijn veel schilderachtige valleien die een goede uitvalbasis vormen voor lange trektochten per voet.

Ideaal voor het maken van trektochten
Een ander geliefd gebied dat eveneens zeer bergachtig is, is Zagoria. De typische bouwstijl in dit gebied valt op door de stenen waarmee veel huizen zijn gebouwd en uit de omgeving komen. Zagoria ligt in het departement van Ioannina en telt veel meren, wilde rivieren en hoge bergtoppen, afgewisseld door rustige valleien. Als je van wandelen en een afwisselende ruige natuur houdt ben je in dit deel van Griekenland aan het juiste adres. Je kunt je wandelvakantie beëindigen aan één van de vele karakteristieke baaitjes aan de kust.