Paros

Paros

Paros staat bekend om de witte huisjes tegen heuvel.
Gelegen in de Egeïsche Zee is Paros het tweede grootste eiland van de eilandengroep de Cycladen. Het heeft een totale oppervlakte van 196 vierkante kilometer en telt zo’n 14.000 inwoners. De belangrijkste plaats van het eiland is Parikia. Het is voor een goot deel tegen de heuvels aangebouwd en loopt uit tot aan de zee. De huisjes zijn bijna allemaal wit gekalkt en geeft in combinatie met het heldere zeewater en de blauwe luchten een magnifiek contrast. De temperatuur ligt in de zomermaanden op een gemiddelde van zo’n 30 graden en is hiermee een ideale zomer bestemming.

Paros, het domein van piraten

Door de centrale ligging van Paros dient het als een soort centraal station voor de lokale scheepvaart. Er zijn vanuit de haven ook verschillende veerboten naar de omliggende gebieden en kun je gebruiken om te hoppen van eiland naar eiland. Het pittoreske binnenstadje van Piridia heeft veel weg van een doolhof, wat vooral tegenwoordig zeer in trek is bij toeristen maar dat ooit zo gebouwd is om de piraten te misleiden. De wateren rondom Paros waren  in vroeger tijden namelijk het domein waar piraten als het ware de scepter de zwaaiden, en de kleine steden en dorpen op de eilanden onveilig maakten.

Goede wijn en hoge kwaliteit marmer
Paros is een vruchtbaar eiland waar veel wijngaarden verspreidt over het eiland liggen. Door de vruchtbare grond, in combinatie met de vele zonuren, zijn de wijnen die hier worden gemaakt van een zeer hoge kwaliteit. De meest bekende wijnen die hier vandaan komen zijn afkomstig van het wijnhuis Moraitis in Naoussa. Je kunt er een wijntour maken en proeven van de verschillende wijnen die hier gemaakt worden. Daarnaast is het eiland bekend om het hoge kwaliteit marmer dat uit de mijnen wordt gehaald en verscheept wordt naar verschillende Europese landen.

Schilderachtige dorpjes
Door de centrale ligging, het klimaat, en de mooie ligging van de schilderachtige steden en dorpjes is Paros een goede bestemming voor een strandvakantie, het maken van korte en lange wandelingen en voor boottrips naar de omringende eilanden. Daarnaast zijn er overal over het eiland kerkjes en kloosters te bezichtigen. In het plaatsje Aliki staat een museum waar veel van die kloosters en kerken op schaal zijn nagebouwd. In het kleine dorp tref je een aantal typische Griekse tavernes, vlak aan het water, aan die je vakantiegevoel absoluut zullen versterken.