Thassos

Thassos

Thassos heeft pittoreske dorpjes met gezellige tavernes.
Griekenland telt duizenden eilanden die verspreidt liggen over het gehele land en verschillende zeeën. Thassos is van alle Griekse eilanden het meest noordelijke. Men zegt ook wel dat Thassos het meest groene eiland van heel Griekenland is. En dat kan goed kloppen want het gehele eiland bestaat uit bosrijke gebieden die op hun beurt uitmonden aan mooie zandstranden. Golden Beach is hiervan het meest bekend en populair en herbergt de dorpjes Panagia, Potamia en Skala Potamia. Het laatste dorpje is vooral in trek bij Nederlandse toeristen. Het is klein, pittoresk en heeft een scala aan winkeltjes en tavernes.

Erg mooi wandelen op Thassos

Twee wandelroutes vanuit Skala Potamia
Thassos is uitermate geschikt om diverse wandeltochten te maken. Zo kun je vanuit Skala Potamia naar de hoofdstad Limenas wandelen, je hebt hierbij de keus uit twee routes. De eerste wandelroute is 13 kilometer lang en loodst je door een prachtig berggebied. Dit houdt vanzelfsprekend in dat je goede wandelkuiten moet hebben omdat er veel geklommen zal worden. De tweede route is met 17 kilometer wat langer, en is een stuk vlakker. Je wandelt hoofdzakelijk langs de kust. Je passeert op deze route een oude marmergroeve, die nog altijd in gebruik is, maar op zondagen is het er stil omdat er dan niet wordt gewerkt.

Klooster Archangelou
Voor liefhebbers van cultuur is Thassos een prima bestemming. Er zijn niet veel kerken maar er zijn wel een aantal kloosters die de moeite waard zijn om te gaan bezichtigen. Ze zijn niet heel goede bereikbaar dus je moet er rekening mee houden dan je flinke stukken moet wandelen om er te geraken. Het klooster Archangelou is het makkelijkst bereikbaar van allemaal, het ligt op een steile rotswand aan de rondweg tussen de plaatsjes Aliki en Astris. Houdt er goed rekening mee dat er strenge kledingvoorschriften gelden om het klooster in te mogen. Vrouwen dienen een rok te dragen en mannen een lange broek.

Tempel en archeologisch museum in Thassos
De stad Thassos zelf is een bezoek meer dan waard. Je vindt er veel overblijfselen uit oude beschavingen die verspreidt liggen door de stad. Eén van die overblijfselen is een tempel en vlakbij is een archeologisch museum dat je veel kan vertellen over de historie van de stad en het gehele gebied. Je hoeft geen entree voor dit museum te betalen. Rondom de stad ligt de oude stadsmuur die in een wonderbaarlijke goede staat is gebleven. De stadsmuur is gemaakt van stenen uit de bergen en van marmer.