Metaxa

Griekse Drankjes

Griekenland staat bekend om zijn geschiedenis, maar wij willen ook eens hun lekkere dranken in de kijker zetten. De Grieken houden wel van een drankje en hebben vele lekkere drankjes gemaakt.

De lekkerste Griekse drankjes

Ouzo
Ouzo is éen van de oudste Griekse drankjes en dan ook één van de meest bekende drankjes.

OuzoOuzo is zo oud dat het zelfs de nationale drank van Griekenland is geworden. De naam Ouzo mag enkel gebruikt worden als het drankje ook daadwerkelijk in Griekenland gebrouwen is.

Het is een zuivere drank waarin je anijs zal proeven. Het alcoholpercentage is ook niet mis met zo’n 40 à 45 procent alcohol. In vele nachtbars wordt dit puur aangeboden, maar je kan het ook met water mengen. Ouzo wordt in Griekenland altijd gedronken met daarbij een lekker hapje. Als je een all inclusive vakantie Griekenland boekt, zijn de drankjes gratis. Althans, de drankjes die je in je hotel gebruikt. Dat geldt ook voor tsikoudia en mextaxa.

Tsikoudia
Tsikoudia is een drankje dat origineel van Kreta afkomstig is. Daar noemt men het Raki.

Het is een sterke drank die sterk verwant is aan cognac. Het drankje wordt voornamelijk gemaakt van druiven.

De drank is eerder kleurloos maar het alcoholpercentage is opnieuw niet mis met zo’n 37 a 45 procent. Er is ook een variant op Tsikoudia die in Noord-Griekenland gedronken wordt. Deze noemt menTsipouro.

Metaxa
Metaxa is een drankje dat ook wel eens geassocieerd wordt met Brandy.

MetaxaJe kan Metaxa in drie verschillende kwaliteitsniveaus krijgen. Deze niveaus worden met sterren aangegeven op de fles. Hoe meer sterren, hoe ouder de fles is en hoe lekkerder, alhoewel smaken natuurlijk verschillen. Voor echt bijzondere aangelegenheden is er een 20 jaar oude Metaxa.

Wijnen
Ook de Grieken kunnen bijzonder lekkere wijnen maken.

Men begon hier al mee in het oude Griekenland. De god Dionysos is de god van de wijn, die wijn gaf aan de mensen. Ondanks de buitenlandse concurrentie, zijn vele Griekse wijngebieden overeind gebleven.

De laatste jaren is er een nieuwe wind door de Griekse wijnindustrie gegaan. Er zijn talrijke nieuwe soorten wijn gemaakt, met elk zijn uniek smaak en afkomst.