Patmos

Patmos

Patmos is een eiland in de Dodekanesos, het meest noordelijke. Het is wellicht een stuk minder bekend eiland, maar heeft toch een oppervlakte van 34 vierkante kilometer, wat dus niet echt klein is.

atmos ligt overigens tussen de eilanden Ikaria, en leros, beide ook niet echt bekende eilanden als toeristenbestemming. De geringe bekendheid bij toeristen ligt misschien aan het feit dat het eiland geen vliegveld heeft, en dus de enige manier om op het eiland te komen is met de veerboot, want de havenplaats Skala is de aanlegplaats an de meeste veerboten, onder andere vanaf Rhodos.

De reis hierheen is dus al een stuk avontuurlijker, dan bij andere, meer bekendere Griekse eilanden.

Aan de andere kant is Patmos hierdoor ook meer een bestemming geworden voor vakantiegangers die een stukje rust zoeken in de vakantie.

Toch is Patmos wereldberoemd

Toch is Patmos wereldberoemd, en dat komt door Johannes van Patmos. Dat zegt op zich waarschijnlijk niet iedereen wat, maar hier, in de grot van Apocalyps, schreef Johannes het boek Openbaring, het laatste boek in de huidige Bijbel.

De grot van Apocalyps kan je overigens bezoeken, en is één van de drukste bezienswaardigheden, naast het klooster.

Het eiland staat ook bekend om de warme en droge zomers, als de temperatuur kan oplopen tot rond de veertig graden overdag. Daarbij zijn de zomermaanden vaak erg droog, terwijl het juist in januari en februari met bakken tegelijkertijd uit de hemel kan neerkomen. Hou daar dus rekening mee, als je in de winter hier de vakantie wilt doorbrengen.

Overigens, een prachtig eiland, ondanks de warmte in de zomer. Het is hier goed vertoeven, hoewel het zontoerisme natuurlijk niet zo uitgebreid is als op de meer bekendere eilanden.

ChiliomodiEr zijn wel een paar minstens net zo mooie stranden, zand of kiezel, en de kust is in het algemeen bijzonder aantrekkelijk.

Veel toeristen die naar Patmos komen, komen echter om de tot een bedevaartsoord uitgegroeide grot van Apocalyps te bezoeken, en niet eens zo zeer om de natuur en de rustige stranden.

Veel inwoners verdienen echter hun geld niet met het toerisme, maar met het verbouwen van tomaten, olijven, en druiven.

Patmos is in ieder geval een Grieks eiland dat we van harte kunnen aanbevelen, het is er prachtig, en er zijn een aantal mooie bezienswaardigheden zoals het imposante klooster van de heilige Johannes, natuurlijk de grot waar openbaring is geschreven, en de nieuwe hoodstad Skala, waar de veerboten aankomen, de cruiseschepen en de jachten, en waar je gezellig kunt winkelen.