Heraklion

Heraklion

Heraklion is de hoofdstad van Kreta, en wordt door de inwoners van Kreta, de Kretenzers, ook wel Iraklio genoemd.

Heraklion ligt aan de noordkust van het eiland, en heeft onder andere de drukste luchthaven van het eiland, waar ook de meeste vakantiegangers aankomen. Niet alleen vakantiegangers die hun vakantie komen doorbrengen in Heraklion, maar ook als je de vakantie gaat doorbrengen in onder andere Chersonissos, Malia, of Rethymnon, kom je normaal gesproken aan op Nikos Kazantzakis International Airport bij Heraklion.

Eigenlijk is het bovendien erg jammer, dat de meeste vakantiegangers alleen deze prachtige stad gebruiken om aan te komen, en weer te vertrekken, want Heraklion is een prachtige oude stad, die veelzijdig is, en dus ook enorm veel te bieden heeft.

De vele bezienswaardigheden in Heraklion

Veel te bieden, dat begint onder andere al met de indrukwekkende Venetiaanse haven in Heraklion, met het oude Venetiaanse fort Koules uit het jaar 1540.

De oude muren zijn al indrukwekkend, en de Pantokrator poort, die ook wel de Chanioporta genoemd wordt uit 1567, maakt het geheel af. Als je hier rondloopt, kan je je al snel voorstellen dat het gehele complex vroeger veel ontzag opwekte.

De jachthaven, daar kan je moderne boten zien liggen en varen, vooral luxe jachten, maar ook oude vissersboten, die nog op traditionele wijze vissen.

Ben je hier, moet je ook zeker fort Koules bezoeken, dat aan de westkant van de haven ligt. Hier kan je de rijke historie van de haven, en dus van Heraklion bekijken.

In Heraklion, veelal in en bij het centrum, kom je veel fonteinen tegen, zoals de Bembos fontein op het Kornaros plein, en de Morosini fontein in het centrum.

Andere bezienswaardigheden in Heraklion zijn onder andere:

  • Archeologisch museum, waar je meer dan 5.500 jaar geschiedenis kunt bekijken, met fresco’s en sculpturen.
  • Historisch museum van Kreta, vlakbij de haven.
  • Natuurhistirisch museum welke is opgericht samen met de universiteit van Heraklion.
  • Het Loggia, één van de moosite Venetiaanse monumenten, uit 1628.
  • De kerk van Agios Titos, uit de tiende eeuw.

Wil je het centrum en de grootste bezienswaardigheden bekijken, kan je overigens het beste een tocht maken met een veelal Engels pratende gids, die je de mooiste plekjes laat zien, en natuurlijk veel van de geschiedenis weet te vertellen.

Heraklion is overigens ook de perfecte verblijfplaats als je Kreta wilt ontdekken. Er zijn twee busstations in de stad, van waaruit je met diverse buslijnen ook de andere dorpjes en steden op Kreta kunt bezoeken, de badplaatsen, en de diverse bezienbswaardigheden op het eiland.