Thessaloniki

Thessaloniki

Thessaloniki is de op één na grootste stad van Griekenland, en is de hoofdstad van het Griekse Macedonië, niet te verwarren met het buurland. De stad ligt in het noordwesten van Griekenland.

De stad werd genoemd naar de vrouw van Kassandros, de halfzus van de beroemde Alexander de Grote.

Thessaloniki is het makkelijkst te bereiken via het internationale vliegveld bij de stad, en behoort pas sinds 1912 tot het moderne Griekenland.

Een stad die veel te bieden heeft, en hoewel het niet direct een bekende bestemming is om te genieten van zon en zee, is Thessaloniki een erg mooie bestemming voor een stedentrip. Temeer ook, omdat ook het nachtleven in de stad bijzonder aantrekkelijk wordt genoemd.

Een erg grote stad, met in totaal, stad en voorsteden, meer dan 1 miljoen inwoners, en een grote universiteit.

Thessaloniki is een ideale uitvalsbasis

Thessaloniki is ook een ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen, zoals Chalkidiki, en het vasteland van Griekenland, maar je kunt vanuit de stad ook makkelijk de beroemde kloosters van Meteora bereiken.

Het moderne centrum ligt direct aan de Golf van Thermaikos. Het historische centrum, dat ook wel kastro of citadel genoemd wordt, ligt hoger, en wordt beschermd door de Byzantijnse stadsmuren, met onder andere de vesting Eptapirgio, dat op het hoogste punt staat. Hier is onder andere het gevangenismuseum gevestigd.

Thessaloniki is niet alleen een stad met veel bezienswaardigheden. Het is ook een stad waar gezelligheid erg belangrijk is, en je kunt dan ook diverse leuke restaurants vinden, gezellige cafés, en in het moederne centrum kan je bovendien goed winkelen.

Bekend is Thessaloniki van het jaarlijkse Internationale Trade Fair festival, en de ietwat minder bekende Thessaloniki International Filmfestival, en de Book Fair.

In de stad is overigens ook een filmmuseum gevestigd.

Andere bezienswaardigheden zijn onder andere:

  • De Lefkos Pyrgos, is één van de bekendste bezienswaardigheden in de oude stad. De witte toren is het symbool van de stad.
  • De Rotonda, een rondbouw, was van oorsprong een mausoleum, daarna een kerk, een moskee, en vandaag de dag een museum.

Natuurlijk is er nog veel meer te doen en te bekijken, zoals de diverse kerken, waarvan de Agia Sophia uit de 8e eeuw misschien wel de bekendste is. Ook de Agios Dimitrios moet je gaan zien, met bijzondere mozaïken uit de 7e eeuw.

Thessaloniki is een moderne Griekse stad, die toch haar authentieke sfeer weet te behouden, zeker in het historische centrum.

Er wordt wel gezegd dat Thessaloniki precies is zoals haar naamgever. Afwisselend, soms ietwat terughoudend, maar vol vuur.