Veilig Zonnen

Veilig zonnen met behulp van een smartphone app

Vrijwel overal bestaan apps voor, ook voor zonnen. Het is verleidelijk om lang in de zon te liggen, maar met warme temperaturen kun je ook verbranden. In dit artikel hebben we een aantal handige smartphone-apps op een rij gezet.

Zonnen (iOS)

Zonnen staat bovenaan de lijst en is een gratis app voor iOS. De zon kan je veel schade toebrengen, als je te lang in de zon zit. De app geeft precies aan hoe lang je in de zon kunt zitten. Zo kun je instellen waar je bent, hoe snel je doorgaans verbrandt en of je zonnebrand op hebt. De app maakt gebruik van gebruik van data van derde partijen, zoals het KNMI en KWF Kankerbestrijding.

Ultraviolet (iOS)

De Ultraviolet is beschikbaar voor iOS apparaten en geeft precies aan hoe sterk de zon op een bepaalde locatie is. De app geeft een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je geen schade krijgt door de zon, zoals bijvoorbeeld met welke factor je je moet insmeren.

Sunburn Timer (iOS en Android)

Sunburn Timer is een app gemaakt voor zowel iOS als Android toestellen. De apps zien er qua interface verschillend uit, maar de apps hebben dezelfde functies. Er is een klein prijsverschil in de twee apps. De apps worden daarom apart beschreven.

Sunburn Timer voor iOS

Anders dan de eerste app uit de lijst, kun je bij deze app je huidskleur selecteren. Daarnaast kun je selecteren hoe snel je verbrandt en of je zonnebrandcrème op hebt. De app bekijkt op basis van GPS waar je je bevindt. Hierop wordt dan een passend advies gebaseerd. De Sunburn Timer heeft ook nog extra tabbladen in de app met informatie over verbranding. Hier kun je lezen wat je moet doen als je verbrand bent. De app kost voor iOS € 0,99.

Sunburn Timer voor Android

De Sunburn Timer voor Android werkt vrijwel hetzelfde als de iOS app. Je kunt aangeven welke huiskleur je hebt en je kunt aangeven of je zonnebrandcrème op hebt. Net als in de iOS app geeft Sunburn Timer aan hoe lang je in de zon kunt blijven liggen. De Android app heeft echter geen tabbladen, zoals de iOS app wel heeft. Ook is de Android app iets duurder: € 1,16

Go Tanning Tan Timer UV Index (Android)

De vorige twee apps zijn er vooral op gericht om niet te verbranden, maar deze app is gemaakt om te zonnen: bruin worden dus! In de app kun je aangeven hoe lang je wilt zonnen en welke delen van je lichaam de prioriteit hebben om een bruin te worden. Via een timer geeft de app precies aan wanneer je moet draaien. De app is ideaal voor zonnen, maar biedt weinig tot geen informatie over verbranding. De app is alleen beschikbaar voor Android en is helemaal gratis.

Tan Plan (iOS)

Tan Plan is vooral om bij te houden hoe lang je ‘zonsessies’ zijn geweest. Door middel van een soort verslag houdt de app hoe lang je in de zon hebt gelegen: laatste, eerste, langste en kortste sessies. Ook deze app geeft geen informatie over verbranding en is alleen handig als je wilt bijhouden hoe lang je zonsessies waren. De app is alleen gemaakt voor iOS en kost € 0,99.

Perfect Tan (iOS)

De Perfect Tan app is een simpele app met een ingebouwde timer. De timer geeft precies aan wanneer je je moet draaien als je aan het zonnen bent. Tussendoor kun je de app pauzeren als je bijvoorbeeld even gaat zwemmen. Je kunt geen muziek afspelen als je deze app gebruikt, anders gaat de timer niet af. De Perfect Tan app is alleen ontworpen voor iOS en kost € 0,99.

Conclusie

Er zijn veel apps te vinden op het internet, maar er zijn maar weinig apps zonder bugs. De hierboven beschreven apps zijn als beste bevonden. Het hangt sterk af waarvoor je de app wilt gebruiken; je wilt niet verbranden of je wilt bruin worden. Geen van de apps hebben eigenlijk deze dubbelfunctie. Tevens moet je goed bekijken welk toestel je hebt: een Android- of een iOS-toestel.