Kos

Kos

Kos is het eiland van Hippocrates, en wat het derde eiland van de Dodekanesos.

Kos staat bekend om de mooie haven, de lange en soms rustige stranden, het kristalheldere zeewater, waar je goed kunt duiken, en om de diverse archeologische vondsten, die hier in het verleden gedaan zijn.

Het eiland staat ook bekend als één van de betere fietsbestemmingen in Griekenland, en dat zou je misschien niet verwachten.

Ook bijzonder aan Kos, is dat het eiland slechts een paar kilometer verwijderd is van Turkije, en alleen maar door een smalle zeestraat wordt gescheiden van dit buurland.

Kos is een uniek eiland

Anders dan vele andere eilanden in Griekenland, bestaat Kos voornamelijk uit laagland, met alleen aan de oostkust een bergketen.

Talloze vondsten wijzen uit dat het eiland al zeer vroeg bewoond werd, en dat het beschikte over een hoogstaande cultuur. Zo komt de grondlegger van de moderne medische wetenschap van Kos, Hippocrates.

Uniek is de boom waaronder Hippocrates les gaf. Deze boom kan je nog steeds bewonderen in het centrum van Kos-stad, en is dan ook één van de oudste bomen ter wereld, en vanzelfsprekend een grote attractie.

Kos-stad ligt in het noorden van het eiland, en is een stad die bol staat van de bezienswaardigheden, en ook erg gezellig is. Vooral in de zomer, is deze stad een mengelmoes aan verschillende vakantiegangers.

In het westen van het eiland ligt nog een leuke stad, Kefalos. Bezienswaardig is hier de beroemde windmolen van Papavassillis, en de ruïnes van het middeleeuwse kasteel.

Antimachia ligt in het midden van het eiland, en hier staat de beroemde vesting Antimachia, uit de Venetiaanse tijd. Kenmerkend zijn de oude kerkjes en de ruïnes van oude huizen uit deze tijd, die binnen de muren staan.

De muren boden de inwoners beschutting tegen verschillende aanvallen van piraten.

Vanuit Kos kan je ook diverse excursies maken, bijvoorbeeld naar Bodrum in Turkije, naar Rhodos of Nissyros, het bekende vulkaaneiland.

One thought to “Kos”

Reacties zijn gesloten.