Kreta

Kreta

Kreta, door velen een magisch eiland genoemd, is het grootste eiland van Griekenland, en slechts vier eilanden in de Middellandse zee zijn groter.

Het eiland omvat 8.300 vierkante kilometer, is 250 kilometer lang, en op het breedste punt 60 kilometer, ligt in het zuiden van de Egeïsche zee, niet ver van de Cycladen, en ook slechts 300 kilometer van de kust van Afrika.

Kreta staat natuurlijk bekend om de oude cultuur en de bezienswaardigheden, maar ook als een fantastische bestemming om van zee en zon te genieten.

De kust van het eiland is maar liefst ruim 1.000 kilometer lang, en dus kan je volop genieten van al het moois dat de kust en het water rondom Kreta te bieden hebben.

Daar komen dan nog de mooie authentieke dorpjes bij, net als het heerlijke klimaat, en de erg mooie natuur.

We kunnen dan ook rustig stellen, dat een vakantie op Kreta erg mooi kan zijn, tenminste, als je van dit alles wilt genieten.

Het magische eiland Kreta

Het magische eiland. En Kreta wordt niet alleen zo genoemd omdat hier een stukje indrukwekkende geschiedenis is geschreven, met diverse boeiende mythen en sagen.

Nee, er zijn zoveel mooie plekjes op dit Griekse eiland, het weer is hier doorgaans erg mooi, hoewel het ook af en toe kan spoken, en de natuur op het eiland en aan de kusten herbergen diverse schatten.

En daar komt dan ook weer die magie vandaan.

Neem daar de leuke kleine dorpjes bij, die nog de echte Griekse sfeer uitademen, en je hebt een vakantiebestemming waar je helemaal kunt opleven.

Maar Kreta is natuurlijk niet alleen geschiedenis, mythen en de mooie natuur.

Het is ook het eiland met beroemde badplaatsen, zoals Rethymnon, Chania, Agios Nikolaos, en het erg bekende Chersonissos.

En mocht je denken, dat dit natuurlijk erg leuke plaatsjes zijn, die ook bulken van de toeristen, dan heb je gedeeltelijk natuurlijk helemaal gelijk.

Hoewel dat ook zijn charmes heeft, en natuurlijk ook veel voordelen. Hier valt daadwerkelijk veel te beleven, en er is altijd wel wat te doen.

Wil je minder toeristen, weg van het massatoerisme, dan heb je op Kreta ook volop kansen.

Het eiland is natuurlijk enorm groot. Het grote voordeel daarvan is dat er nog heel veel niet, of bijna niet ontdekte plekjes te vinden zijn, in het binnenland, maar ook aan de mooie kust.

Overigens is de noordkust veel drukker dan de andere kusten, mocht je op zoek zijn naar rustige plekjes.

Denk nu overigens ook niet, dat je op Kreta alleen kunt genieten van zon en zee, of watersporten.

Nee, als je in je vakantie actief wilt zijn, dan valt er nog veel meer te doen.

Kreta is namelijk ook een paradijs voor wandelaars, fietsers en mountainbikers.

Dat is een geheel andere manier van de vakantie doorbrengen, maar als je de tijd neemt om het binnenland, en de minder drukke kusten te voet of op de fiets te verkennen, dan zal je versteld staan van de mooie plekjes en authentieke dorpjes die je onderweg zult zien.

Dat is natuurlijk ook van toepassing, als je speciaal naar Kreta komt voor de bezienswaardigheden.

Ook daar zijn bekende, en dus drukke bezienswaardigheden, maar ook weer minder bekende en dus ook minder drukke bezienswaardigheden.

En vaak ademen de minder drukke bezienswaardigheden nog meer de oude sfeer uit.

Wat je zeker moet gaan zien, als je op Kreta bent zijn onder andere.

  • Knossós, de oude Minoïsche stad, en één van de drukste bezienswaardigheden.
  • Kreta heeft in het zuidwesten van het eiland ongeveer 50 kloven. Daarvan zijn de Samaria Kloof en de Imbroskloof de meest bekende.
  • Kalidonia, ook wel Spinalonga genoemd, was een eiland waar vroeger mensen met lepra naar toe werden verbannen.
  • Heraklion, één van de mooiste steden in Griekenland, met diverse bezienswaardigheden, zoals het archeologische museum.
  • Het Arkádi-klooster, dat een belangrijke rol speelde in de onafhankelijkheidsstrijd.
  • Het oude centrum van Chania.
  • En zo zijn er nog veel en veel meer indrukwekkende bezienswaardigheden.

Kreta is een eiland, dat voor iedereen veel te bieden heeft, ongeacht leeftijd, en ongeacht wat je nu precies wilt doen in de vakantie.