Meteora

Meteora

Meteora is sinds 1988 een Unesco werelderfgoed. Niet alleen voor wat betreft cultuurerfgoed, maar ook vanwege de prachtige en erg indrukwekkende natuur, die nergens anders te vinden is in Europa.

en meest bezochte bezienswaardigheden in Griekenland.

Het gebied vormt het centrale gedeelte van het vasteland van Griekenland, dat bestaat uit toch wel vrij hoge bergketekens, die een mooie, en grote laagvlakte omsluiten.

Het gebied heeft een typisch landklimaat, met warme zomers en, en dat zou je misschien van Griekenland niet verwachten, strenge en koude winters.

Vroeger waren er in Meteora, maar liefst 24 kloosters, waarvan de meeste vandaag de dag verlaten zijn, op een enkel klooster na.

Kenmerkend voor deze kloosters, is de plek waar ze gebouwd zijn, boven op de rotsen, die vaak niet of nauwelijks bereikbaar zijn.

Indrukwekkend Meteora

Meteora beslaat een gebied van 1884 hectare, veelal erg rotsachtig, met steile wanden.

De regio, en diverse kloosters, worden bovendien regelmatig gebruikt als decor voor filmopnamen, zoals bijvoorbeld in de Bondfilm, For your eyes only.

Van de oorspronkelijk 24 kloosters, zijn er nog 4 bewoond door monniken, van de Grieks Orthodoxe kerk.

Dat zijn de kloosters Meteoron, Varlaam, Agia Trias en Agios Stephanos.

Deze kloosters kan je op bepaalde tijden bezichtigen, wat natuurlijk vanwege de unieke en hoge ligging, een bijzonder uitstapje is.

Het beste wat je kunt doen, is een excursie boeken, en niet zelf op pad gaan. De verschillende kloosters hebben namelijk verschillende openingstijden, en een gids weet je bovendien veel meer te vertellen, dan dat je zelf zou kunnen ontdekken.

Ga ook zeker niet alleen voor de kloosters naar Meteora, want het landschap is minstens net zo indrukwekkend, en dat bekijken hoort gewoon bij een vakantie of uitstapje in dit gedeelte van Griekenland. Dit uitstapje, zal je je zeker nog lang bijblijven.