Pireaus

Pireaus

Pireaus, al sinds de oudheid de haven van Athene, ligt in het zuiden van Attica.

Het is de haven waar de schepen lagen van de stad Athene in de oudheid, en ook vandaag de dag is het nog steeds één van de belangrijkste havensteden van Griekenland, en de omliggende landen.

Pireaus, dat in veel liedjes werd bezongen, is een stad die niet alleen bekend is van de haven, maar ook bekend staat als een stad waar veel te doen is, onder andere in het centrum, met vele leueke winkeltjes.

De stad is als het ware een voorstad van Athene, en is dan ook een toch wel drukke stad, wat natuurlijk ook komt omdat enerzijds veel goederen in de haven worden overgeslagen, en aan de andere kant omdat hier de veerboten van en naar diverse eilanden aankomen en vertrekken.

De drukke havenstad Pireaus

Het is ook de plek waar je vele excursies en overtochten kunt boeken, naar diverse eilanden. Dat kan onder andere bij één van de vele reisbureaus, die in de haven, aan de waterkant gevestigd zijn.

Voetballiefhebbers kennen de stad Pireaus van de roemruchte voetbalclub Olympiakos Pireaus, die bij de inwoners mateloos populair is.

Als je het geluk hebt, dat er tijdens je vakantie alhier een voetbalwedstrijd wordt gespeeld in het stadion, dan moet je zeker de wedstrijd bezoeken. Fanatiekere fans zijn er haast niet in Europa.

Pireaus is geen stad waar je echt een vakantie gaat doorbrengen. Dat komt eigenlijk alleen door de drukte in de stad, maar aan de andere kant is er, buiten de haven, ook weinig te bekijken.

Of het moet dan zijn, dat je wilt genieten in de typisch Griekse visrestaurants, echt voor het winkelen naar deze stad komt, of naar de bekende rommelmarkt wilt gaan, waar je overigens wel nog steeds goede koopjes kunt vinden.

Maar ben je in de buurt van Athene, dan is het zeker de moeite waard om de moderne en oude haven eens te gaan bekijken, en je te vergapen aan de dure jachten die hier liggen, de vrachtboten die aan- en afmeren, en de vele toeristen die met de veerboten aankomen of vertrekken.

De haven is met lijn 1 makkelijk te bereiken vanaf het Monastiraki metrostation, waarvan het eindpunt direct bij de haven is.