Olympia

Olympia

Olympia is één van de bekendste, de beroemdste en één van de meest bezocht bezienswaardigheden en attracties in Griekenland. Het is bovendien de enige bezienswaardigheid in Griekenland uit de oudheid, die nog steeds regelmatig gebruikt wordt, voor één van de doeleinden waarvoor het in het oude Griekenland ook al werd gebruikt.

Olympia is natuurlijk de geboorteplek van de Olympische Spelen, die er natuurlijk in de oudheid compleet anders hebben uitgezien, dan in onze moderne tijd.

Ook vandaag de dag nog, wordt ruimschoots voordat de Olympische Spelen beginnen, in Olympia de vlam ontstoken, die dan op reis gaat over de gehele wereld, en bij de opening de Olympische vlam doet ontsteken.

De Olympische vlam wordt overigens nog steeds net zo als in de oudheid in Olympia ontstoken, met behulp van zonlicht.

Olympia is een mytische plek

Olympia is natuurlijk, en zo is het waarschijnlijk vroeger ook de bedoeling geweest, een mytische plek, die ook in het hedendaagse erg belangrijk is. Het staat als het ware voor vrijheid die ook de Olympische Spelen proberen uit te dragen, en zelfs Asterix en Obelix zijn hier al geweest om hun kunsten te vertonen.

Het complex is oorspronkelijk ontstaan als heiligdom, ter ere van de oude goden.

Olympia ligt op de Griekse Peloponesos, in de streek Eleia, op ongeveer tien kilometer van de stad Pirgos, niet ver van de berg Kronos, genoemd naar de jongste van de Titanen.

Het heiligdom Olympia werd pas in 1875 opgegraven, en de opgravingen kan je bezoeken, met de Dorische tempel van Hera als toch wel de grootste bezienswaardigheid.

Ook het museum van de Olympische Spelen, en het archeologische museum zijn absoluut een bezoek waard, en er zijn vanzelfsprekend allerlei excursies mogelijk.

Op sommige momenten, zoals bij het ontsteken van de Olympische vlam, komen net als vroeger, de priesteressen de ceremonie voltrekken. Mocjt je rond deze tijd hier zijn, dan moet je vanzelfsprekend zeker gaan kijken.

Ook de Internationale Olympische Academie, opgericht in 1961, heeft het hoofdkantoor in Olympia.

De moderne Olympische Spelen zijn hier nog nooit gehouden, maar in de oudheid werden hier voor het eerst in 776 voor Christus, de oude Spelen gehouden.

In de oudheid duurde het sportfeest een dag. Oorspronkelijk was er slechts één onderdeel, de stadionloop van 192 meter lang. In de loop der jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen, en veel van de oude sporten, allen Atletiek, kan je ook vandaag de dag nog terugvinden op de moderne Olympische Spelen, zoals bijvoorbeeld discuswerpen en speerwerpen.