Patras

Patras

Patras, de op twee na grootste stad in Griekenland, is de grootste stad van de Peloponnesos, en de hoofdstad van het departement Achaia.

Patras staat vooral bekend als drukke handels-en havenstad, en als je met de veerboot van Italië naar Griekenland gaat, dan is de kans erg groot dat je in Patras aankomt.

Het tweede waar de stad bekend om staat, is het plaatselijke carnaval, dat erg bruisend is, en omvangrijk.

Al 3.000 jaar geleden was er een stad op de huidige plek van Patras, die werd gesticht in 1.800 voor Christus, door de Achaeers.

De bruisende stad Patras

Patras is een echte internationale stad, wat natuurlijk grotendeels komt door de haven, en het feit dat hier veel toeristen voet aan Griekse wal zetten.

Het heeft een levendig centrum, waar je goed kunt winkelen, en tal van indrukwekkende bezienswaardigheden, naast het bruisende carnaval en de drukke haven.

Bekendste beszienswaardigheid is de Agios Andrea. Een moderne bassiliek, opgetrokken in Byzantijnse stijl. De basiliek staat op de plaats waar volgens de legende, de apostel Andreas ter dood zou zijn gebracht.

Het is daarom ook niet vreemd dat de Heilige St Andreas de beschermheilige is van Patras, en in het dagelijkse en kerkelijke leven een belangrijke rol vervult.

St Andreas, bekend van de Andreaskruisen in X-vorm bij bijvoorbeeld spoorwegovergangen, zou op een dergelijk Andreaskruis gekruisigd zijn, nadat hij al vroeg in de eerste eeuw het Christendom naar de regio rond Patras had gebracht.

Overigens, en dat zal je niet verbazen, één van de belangrijskte feesten in de regio, is het feest van de heilige Andreas, ieder jaar op 30 november.

De oude stad van Patras, ligt aan de voeten van het kasteel. Het kasteel moet je zeker eens gaan bekijken, net als trouwens de neo-klassieke huizen in het hoger gelgen gedeelte van de stad, die eigenlijk uit twee delen bestaat.

In het lager gelegen gedeelte staan veel herenhuizen.

De stad heeft verder nog een mooi archeologisch museum, en wordt gedomineerd door het kasteel, en het bijbehorende park. Hier heb je ook een erg mooi uitzicht over stad en zee.

Verder is er ook nog een modern bouwwerk dat toch wel indrukwekkend is, de brug over de golf van Korinthe.